Restauranger
Äggaboden
Äggaboden är en lantlig idyll belägen på en gård i Gärestad by utanför Ronneby som drivs av Peter och Anna-Lena Fransson. Äggaboden har en nära relation med sina leverantörer & odlare och i restaurangen kan du avnjuta säsongsbetonad mat tillagad från grunden på lokala råvaror. I gårdsbutiken hittar du närproducerade grönsaker, ägg från deras egna hönor, viltkött från Blekinges skog, kött från naturbetesdjur och mycker mer varor från lokala producenter som älskar sitt arbete och som faktiskt gör skillnad.
www.aggaboden.se
Bakgården Ölkafé Sölvesborg
Bakgården Ölkafé i Sölvesborg drivs av systrarna Malin och Maria. Utöver flera olika sorters öl serveras bland annat deras omtalade pizzor gjorda på fina råvaror, många av dem från lokala producenter.
https://www.facebook.com/hamnkrogensbg/
Producenter
Förkärla Gård
Förkärla Gård drivs idag av Jenny och Thomas och har brukats av släkten sedan 1809. På gården odlas idag spannmål, oljeväxter potatis och ensilage till deras egna djur; en mindre bestättning av får och nöt. Allt foder produceras på gården. Jenny och Thomas mål är att skapa de bästa förutsättningarna för sina djur och marken de odlar och sköter om.
forkarlagard.se
Framtida Bruk Gårdsmejeri
Framtida Bruk är ett småskaligt gårdsmejeri med 47 mjölkgetter i Slänsmåla. Nils & Claire Sjöström startade sin verksamhet efter att ha förälskat sig i getter och idag driver de gården med en vision om att producera bra näringsrik mat på ett sätt som skapar mer resurser än det tar och där djuren har ett gott liv. Hela produktionskedjan hålls på gården. Från att getterna mumsar i sig sly, buskar och träd i hagarna till att getmjölken sen förädlas till olika ostar i det lilla mejeriet på gården.
framtidabruk.se
Tockarp Ekogård
Tockarp Ekogård är en KRAV-märkt mjölkgård i Trensum som drivs av Lola och Anton Ivarsson. Gården har fått uppmärksamhet för sitt innovativa arbete kring kors och kalvars välfärd och 2023 tilldelades de Djurskyddet Sveriges hedersomnämnande med följande motivering: “Att separera ko och kalv direkt efter födseln har länge varit norm inom mjölkproduktionen, vilket är något Lola och Anton Ivarsson på Tockarp Ekogård beslutade sig för att ändra på. För ett par år sedan tog de steget att investera i ett nybyggt system för att kunna ha kor och kalvar tillsammans i flera veckor. Systemet efterliknar kors och kalvar interaktion i det fria. Dessutom prioriteras kors rätt till bete och utevistelse och korna på Tockarp ges möjlighet att beta mer än vad regelverket säger.”
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057183560990
Riksdagsmannagården
Riksdagsmannagården i Trensum drivs av familjen Granhof. De bedriver traditionell skogs- och lantbruk samt småskalig djurproduktion av utegrisar och lamm. På sommaren betar grisarna gräs i stora hagar och svalkar sig i lerpölar. Från hösten fram till våren lever de i skogshagar med möjlighet att äta bok, ekollon samt rötter och annat gott. På gården finns ett EU-godkänt gårdsslakteri vilket skyddar djuren från långa transporter och onödig stress.
www.riksdagsmannagarden.se